vrijdag 25 januari 2008

Kindermishandeling


Wat is kindermishandeling
RAAK beschouwt kindermishandeling als een schending van de rechten van het kind. Deze worden geschonden door toedoen of nalaten van degenen van wie het kind het meest afhankelijk is. RAAK vat kindermishandeling op als een spectrum van activiteiten waarin ouders het kind van lichte, ernstige tot fatale mate geweld aandoen. In haar extreme vorm is kindermishandeling het resultaat van alles wat er allemaal mis kan gaan in de opvoeding van kinderen. Ook met de beste bedoelingen blijven ouders feilbare mensen, en is opvoeding een moeilijke en vaak zware taak. Daarom pleit RAAK voor de opvoedingsondersteuning voor de (toekomstige) ouders en opvoeders. Opvoeders moeten weten wat opvoeden betekent. De samenleving moet in de volle breedte voorbereid zijn op haar verantwoordelijkheid voor het welzijn van kinderen. De overheid is en blijft de probleemeigenaar als het om kindermishandeling gaat. De politiek en de samenleving moeten zich vastberaden inzetten voor de preventie en bestrijding van kindermishandeling.


De feiten
In Nederland worden per jaar ten minste 50.000 kinderen ernstig mishandeld. Elke week sterft in Nederland een kind aan de gevolgen van kindermishandeling. Het betreft hier alle vormen van lichamelijk of geestelijk geweld, dus inclusief misbruik, verwaarlozing en nalatige behandeling. En dit zijn alleen nog maar de cijfers op basis van het aantal meldingen.
Enorm veel kinderen leven dagelijks in grote angst; angst om sexueel misbruikt te worden, angst om emotioneel geterroriseerd te worden, angst om lichamelijk letsel op te lopen...
Kindermishandeling leidt niet alleen tot persoonlijke problemen, zoals angsten en depressies (vaak tot ver in de volwassenheid) maar ook tot maatschappelijke problemen, zoals pesten, diefstal en 'zinloos' geweld. Problemen waarmee onze samenleving voortdurend kampt.
En ieder jaar gaan er ten minste 50 kinderen dood als gevolg van mishandeling.



Gezamenlijke actie is noodzakelijk
Wanneer er één mens op straat wordt doodgeschopt, krijgt dat (terecht) veel aandacht van de media en demonstreren duizenden Nederlanders tegen zinloos geweld. Maar voor de 50 kinderen die ieder jaar worden doodgeslagen, meestal thuis, komt niemand in actie.
Een bekend gezegde luidt: 'Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.' Was het maar waar. Kinderen hebben de toekomst niet. Die moeten ze nog krijgen. Van ons.

Geen opmerkingen: