vrijdag 16 november 2007

Slaap bij peuters



Voldoende slaap


De behoefte aan slaap verschilt van kind tot kind. Over het algemeen wordt gezegd dat een kind van twee jaar zo'n dertien uur slaap per dag (inclusief middagslaapje) nodig heeft en kinderen van drie jaar zo'n twaalf uur. Maar de ene peuter heeft meer behoefte aan slaap dan de andere. Wanneer je kind actief en opgewekt is, hoef je je geen zorgen te maken. Maar is hij wat prikkelbaar en hangerig, dan zou het kunnen zijn dat je peuter behoefte heeft aan meer (of beter) slapen.






Inslaaptijd en rituelen


Peuters hebben een langere inslaaptijd nodig dan baby's. De overgang van de drukte van de dag naar de nacht is erg groot. Zorg er vooral goed voor dat ze niet 'over hun slaap heen zijn'. Het kost namelijk ook energie om in slaap te komen. Het is raadzaam om de dag rustig af te bouwen en voor het slapen gaan alleen nog rustige dingen te doen.Voor peuters is het belangrijk om met een vast ritueel naar bed te worden gebracht. Het is dan voor hun duidelijk wat er gaat gebeuren en je kunt gelijk het ritueel gebruiken om een stukje verplichte rust in te bouwen. Lees een boekje, zing een liedje of verzin een eigen ritueel. Het belangrijkste is dat dit iedere avond weer terug komt.



Slaapproblemen


Het kan gebeuren dat je kind moeite heeft met inslapen. Er kunnen hier verschillende oorzaken voor zijn:- Te weinig vertrouwen- Te weinig aandacht- Ziek zijn/niet lekker voelenWanneer je peuter overdag (door omstandigheden) te weinig aandacht heeft gehad, kan hij het 's nachts alsnog proberen 'op te eisen'. Probeer hier overdag al rekening mee te houden door toch een moment van aandacht in te bouwen. Speel samen een spelletje, lees samen een boekje of ga lekker even buiten lopen.Daarnaast moet je peuter het vertrouwen hebben dat je 'binnen handbereik' bent. Maar ook grenzen geven een gevoel van vertrouwen. Wanneer een peuter onvoldoende duidelijkheid krijgt over wat wel en niet mag, kan hij zich onzeker gaan voelen. Probeer overdag duidelijkheid te creeëren en de grenzen goed aan te geven. Je peuter gaat zich hierdoor zekerder voelen en daardoor meer vertrouwen krijgen om de nacht door te slapen.Wanneer je peuter ziek is of pijn heeft zal hij ook 's nachts meer aandacht nodig hebben. Natuurlijk heeft hij je troost en knuffels nodig maar probeer er wel voor te waken dat het niet een vast patroon gaat worden. Soms, wanneer de pijn al over is, kan het moeilijk zijn het patroon weer te doorbreken. Probeer ook te voorkomen je peuter uit troost 's nachts te voeden. Een beetje water drinken kan natuurlijk wel.



Veiligheid


De slaapkamer van de peuter is ongeveer 18 graden en er is voldoende frisse lucht (geen tocht). Zorg ervoor dat er geen klein speelgoed en/of losse kleine onderdelen in zijn bedje ligt. Zorg er ook voor dat hij niet vanuit zijn bedje met zijn handjes bij (bijvoorbeeld) een stopcontact kan komen. Binnenkort kan je peuter zelf uit het bedje klimmen, of misschien doet hij het al. Stel de bodem op de laatste positie en leg een dikke mat voor zijn bedje. Mocht hij vallen, dan valt hij in ieder geval op de dikke mat.

Opleiding Spw

Ik doe de opleiding spw op niveau 3.
Ik heb voor de richting kinderopvang gekozen, omdat het me leuk lijkt om met kinderen te werken.

Toen ik begon met de opleiding in het eerste jaar vond ik het niet veel aan omdat het heel veel theorie was. nu ik het tweede jaar zit denk ik er heel anders over, ik vind het leuk om naar school te gaan en ik verheug me op mijn stage die we moeten lopen bij een kinderdagverblijf.
Als ik mijn stage heb gedaan kan ik kijken of ik zeker verder wil met deze opleiding, en misschien wil ik het hierna wel op niveau 4 verder gaan. Maar ik denk dat ik eerst na mijn opleiding spw op niveau 3 ga werken.

Stage kinderdag verblijf


In Februari krijgen we een stage toegewezen via school.
Ik hoop dat ik dan op een kinderdagverblijf kom wat dicht bij mij in de buurt zit.

Als ik stage ga lopen denk ik dat ik veel ga leren op een kinderdagverblijf, niet alleen de dingen wat ik moet doen daar maar ook hoe de kinderen in elkaar zitten en dat kinderen heel erg kunnen verschillen van elkaar, de één is bijvoorbeeld heel druk en de ander wil liever alleen iets doen en zo min mogelijk van andere kinderen weten.
Ik hoop dat de kinderen mij leuk zullen vinden en dat ik de kinderen iets kan leren in mijn stage periode.
Als ik dingen nog niet zo goed weet daar dan vraag ik het gewoon even en ook kan ik dan van mijn fouten leren.

Ik weet bijna wel zeker dat ik een leuke tijd zal hebben in mijn stage.

donderdag 15 november 2007

Een kind ruikt niet fris, wat kan je doen?

Leidster van een kinderdagverblijf vertelt: Een kind uit mijn groep ziet er onverzorgd uit als het wordt gebracht door de ouders en ruikt niet altijd fris.Moet ik hier iets over zeggen tegen de ouders?Mag ik hier uberhaupt wel iets over zeggen tegen de ouders?Stel dat ik het ga zeggen, hoe moet ik dat dan doen en wanneer?Jeetje, wat is dit lastig!

Dit is wat ik zou doen over het stukje hier boven dat A van de ven op haar blog heeft staan.

Mijn mening hierover is dat ik het wel tegen de ouders zou vertellen, het kan namelijk ook vervelend zijn voor andere kinderen die op het kinderdagverblijf zitten.
Misschien hebben de ouders zelf niet eens door dat het kind niet fris ruikt, daarom vind ik dat je het wel kan zeggen omdat het om de persoonlijke hygiene van het kind gaat.
Hoe ouder het kind word hoe meer problemen het kind er mee kan krijgen, op de basisschool bijvoorbeeld dat het kind gepest kan worden.



Ik zou om een gesprekje vragen met de ouders van het kind. Hier kun je ze rustig uitleggen dat het kind van hun niet altijd fris ruikt, ik zou dit op een rustige en zo positief mogelijk zeggen. Anders voelen de ouders zich misschien wel aangevallen en dat is niet de bedoeling.
De ouders zullen niet blij zijn als ik ze dit vertel, maar dan leg ik uit dat het kind een goede verzorging nodig heeft en dat het ook fijner word voor de andere kinderen op de kinderdagverblijf, ik hoop dat de ouders mij zullen snappen.

Buiten Schoolse Opvang


Eerst wist ik niet egt wat een BSO inhield.
Maar laatst hebben we een gastles gehad op school, er kwam een vrouw langs en ze vertelde over een BSO waar ze zelf werkte.
Ik weet nu meer over een BSO en hoe het in elkaar zit.
De kinderen zijn vaak ouder hier en ik dacht eerst dat ze heel druk en onrustig zouden zijn, ik heb gehoord van die vrouw dat dat niet zo is.
Als ik stage zou lopen op een BSO zou ik het wel naar mijn zin hebben.

Kindermishandeling


Wat doe je als je kindermishandeling vermoedt?

Ga naar: http://www.kiddo.net/100841 Lees het artikel: Wat doe je als je kindermishandeling vermoedt?Maak een samenvatting en zet deze in: Bibliotheek.


Het leven van een mishandeld kind is een dagelijks gevecht om te overleven, het geweld te ontlopen en er het beste van te maken. Als er op tijd hulp is voor deze kinderen kan de schade beperkt blijven. Kindercentra zijn een belangrijke plaats waar gesignaleerd kan worden dat een kind zich niet goed ontwikkelt, of dat ouders ondersteuning nodig hebben bij de opvoeding van hun kind.
Leidsters hebben een verantwoordelijkheid in het signaleren van problemen in de ontwikkeling en het gedrag van kinderen. Nederland wil een meldcode kindermishandeling verplicht gaan stellen voor beroepskrachten die met kinderen werken. Deze meldcode legt vast wat de rol en de verantwoordelijkheden zijn van beroepskrachten wanneer er een vermoeden van kindermishandeling is.
Een kindercentrum kan alleen voldoen aan zijn signalerende taak als medewerkers geschoold zijn in het signaleren van kindermishandeling en als ze weten wat het protocol ‘Vermoeden kindermishandeling inhoud. Uit evaluaties blijkt vaak dat leidsters zich na een scholing sterker voelen in hun signalerende taak en beter weten hoe ze een gesprek met ouders aan kunnen gaan.
Wanneer je als medewerker in de kinderopvang mishandeling van een kind in de thuissituatie vermoedt, dien je de nodige stappen te nemen om het kind te helpen. Bij elke melding start Kind en Gezin de gevarenprocedure op.
Heel belangrijk is dat je, wanneer je contact hebt gehad met professionele hulpverlening, je ook met de ouders praat.

vrijdag 7 september 2007

Welkom op mijn blog!
Ik weet nog niet precies hoe dit allemaal werkt dus ben er nog wel even mee bezig.
Het is in elk geval de bedoeling dat hier iets komt te staan over de kinderopvang..