donderdag 15 november 2007

Kindermishandeling


Wat doe je als je kindermishandeling vermoedt?

Ga naar: http://www.kiddo.net/100841 Lees het artikel: Wat doe je als je kindermishandeling vermoedt?Maak een samenvatting en zet deze in: Bibliotheek.


Het leven van een mishandeld kind is een dagelijks gevecht om te overleven, het geweld te ontlopen en er het beste van te maken. Als er op tijd hulp is voor deze kinderen kan de schade beperkt blijven. Kindercentra zijn een belangrijke plaats waar gesignaleerd kan worden dat een kind zich niet goed ontwikkelt, of dat ouders ondersteuning nodig hebben bij de opvoeding van hun kind.
Leidsters hebben een verantwoordelijkheid in het signaleren van problemen in de ontwikkeling en het gedrag van kinderen. Nederland wil een meldcode kindermishandeling verplicht gaan stellen voor beroepskrachten die met kinderen werken. Deze meldcode legt vast wat de rol en de verantwoordelijkheden zijn van beroepskrachten wanneer er een vermoeden van kindermishandeling is.
Een kindercentrum kan alleen voldoen aan zijn signalerende taak als medewerkers geschoold zijn in het signaleren van kindermishandeling en als ze weten wat het protocol ‘Vermoeden kindermishandeling inhoud. Uit evaluaties blijkt vaak dat leidsters zich na een scholing sterker voelen in hun signalerende taak en beter weten hoe ze een gesprek met ouders aan kunnen gaan.
Wanneer je als medewerker in de kinderopvang mishandeling van een kind in de thuissituatie vermoedt, dien je de nodige stappen te nemen om het kind te helpen. Bij elke melding start Kind en Gezin de gevarenprocedure op.
Heel belangrijk is dat je, wanneer je contact hebt gehad met professionele hulpverlening, je ook met de ouders praat.

Geen opmerkingen: